Ons Team

Het SpiegelWeb is in 2015 bedacht en opgezet. Nu, een enorm aantal -workshops, -dag trainingen en SpiegelWeb-opleidingen later, wordt het SpiegelWeb door meerdere SpiegelWeb-Coaches uitgevoerd. Zij faciliteren de innovatieve reflectietool met een inspirerende intentie. Zij staan met kennis, kunde en passie in ieder klaslokaal en menig bedrijf, voor studenten van ieder niveau, docenten uit het MBO/HBO/WO, Young Professionals, managers, onderwijs-innovators, ambtenaren etc. Zij horen bij onze Spiegelweb community. 

Tom de Vreugd spiegelweb coach

Tom de Vreugd

SpiegelWeb Bedenker en ontwikkelaar

Larissa Prevoo spiegelweb coach

Larissa Prevoo

SpiegelWeb eigenaar en trainer/coach

Jouw naam?

SpiegelWeb Coach

De spiegelweb coaches, hoe het begon

De methodiek is ontwikkeld door Tom de Vreugd, geïnspireerd op zijn persoonlijke manier van reflecteren. Hij maakt gebruik van brainstorming, van associëren, van het actief vragen stellen en het visueel vastleggen van de reflectie. Deze vorm hanteert hij al jaren en heeft hij voor zichzelf geperfectioneerd. De persoonlijke reflectievorm is uitgewerkt tot een methodiek; zodat andere de methode zelf eigen kunnen maken en kunnen toepassen.

Het SpiegelWeb is relevant in iedere omgeving waar men de reflectievaardigheid beoefent en waar reflectie belangrijk is. 

 Voor mij is onderwijs juist het samen leren en samen reflecteren.

Tom de Vreugd

Tijdens mijn periode als allround politiemedewerker alsook in mijn opleiding tot Toegepast Psycholoog diende ik altijd reflectieverslagen te moeten schrijven. In het begin ging dat prima, maar al snel merkte ik dat de aangeboden reflectie-methodieken niet voor mij waren weggelegd. Ik praatte beoordelaars naar de mond, werd enorm goed in verbaliseren, maar raakte niet de kern die reflectie kan raken. Ik kon mezelf niet de eerlijke spiegel voorhouden die reflectie verdient. Ik deed het niet écht voor mezelf. Dit waarnemende besloot ik om een eigen methode te zoeken, te ontwikkelen. Om eerlijk en kritisch naar mezelf te kunnen kijken. Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik iemand ben die graag nadenkt over levensvragen. Eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren.

Reflectiedwang en reflectie moeheid 

In de afgelopen jaren ontwikkelde ik een structuur die voor mij werkte, maar die voor anderen weinig inzichtelijk was. Het ‘groene boekje’. In die tijd begon het idee door mijn hoofd te spoken om ook anderen te helpen met mijn methode, mijn structuur. Ik keek om me heen en zag dat vele studenten reflectiedwang en –moeheid ervaarden. Ik bedacht me, misschien kon ik hen ondersteunen met dat wat ik had ‘gevonden’? Dit gevoel werd groter en groter. Tot de ontwikkeling in 2014/2015 concrete vormen aannam; de geboorte van het SpiegelWeb ! In die periode ontwikkelde ik een enorme interesse voor het onderwijs. Ik bestudeerde onderwijsinnovatie, las literatuur, bezocht scholen in binnen en buitenland en sprak vernieuwende docenten. Die interesse is nooit meer afgenomen en heeft zijn invloed op (de totstandkoming van) het SpiegelWeb. Voor mij is onderwijs juist het samen leren en ook het samen reflecteren.

reflectie is een essentiele spil in welk leren dan ook

Met het SpiegelWeb wil ik een bijdrage leveren aan het verspreiden van de inktvlek van (intrinsiek) waardevolle reflectie. Reflectie is een essentiële spil in welk leren dan ook, maar het is niet op te leggen of te verplichten. Het is alleen te faciliteren, zodat mensen zelf op zoek willen gaan naar een methode die bij hen persoonlijk past. Daar zet ik me al jaren voor in en met succes.

Het is mijn drive om mensen te motiveren en inspireren.

Larissa Prevoo

Ik zie mezelf als avonturier en ondernemer in de breedste zin van het woord. Het is mijn drive om mensen te motiveren en inspireren om bewuster in het leven te staan. Door het SpiegelWeb leerde ik stil te staan en dieper te kijken naar wie ik nu ben, in plaats van te zoeken naar wie ik wilde zijn.

het begrijpen van mensen in hun doen en handelen

Een kleine sprong in mijn verleden. Na een aantal jaar als docent in het Voortgezet Speciaal Onderwijs stapte ik op de fiets naar Australië. Een droom kwam uit. Ik mocht tijdens de reis kennis maken met mezelf, reflectie, vooroordelen, gastvrijheid, doorzettingsvermogen, diepe dalen en hoge pieken. Ik zag vooral mensen die enorm gelukkig waren in hetgeen ze doen, niet in wat ze bezitten. Het gaf mij vele inzichten die te uitgebreid zijn om hier te noemen. Na deze reis ging ik Culturele Antropologie studeren; het begrijpen van mensen in hun doen en handelen, bekeken vanuit een holistisch perspectief. Ik leerde niet alleen meer begrip te krijgen in de beweegredenen van anderen, maar ging mezelf ook beter begrijpen.

al reflecterend kwam ik achter mijn patronen en escapes

In de zoektocht naar mezelf kwam het Spiegelweb op mijn pad. Het bood mij op het juiste moment de diepgaande reflectie die ik nodig had. Ik werd geraakt. Het visualiseren van mijn gedachten zorgde voor een stroom aan nieuwe inzichten en al reflecterend kwam ik achter mijn patronen en escapes. Het had impact. Ik leerde keuzes te maken voor o.a. werk wat bij mij past. Ik ontwikkelde me afgelopen jaren in verschillende coachingsvormen, mindfulness, zelfcompassie, systemischwerk, transformatiewerk en werk als zelfstandige trainer en coach.

Reflectie is spannend en daar heb je lef voor nodig

Als avonturier weet ik als geen ander hoe het is om buiten je comfortzone te gaan. Reflectie is spannend en daar heb je lef voor nodig. Ik zet me in om samen met de deelnemers onze comfortzone wat op te rekken, om gezamenlijk te groeien zonder de vertrouwelijkheid te verliezen. Vaak zijn we zoekende naar wie we nu echt zijn. Een zoektocht die ik zelf heb mogen ervaren en waar ik je middels het SpiegelWeb graag in ondersteun.


Ook meer weten over het SpiegelWeb?
Neem gerust contact op met Larissa via larissa@hetspiegelweb.nl

Meer weten?

Meer weten over het spiegelweb of over de SpiegelWeb coaches? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag!