Wie zit er achter het SpiegelWeb?

Het SpiegelWeb is in 2015 bedacht en opgezet. Nu, een enorm aantal -workshops, -dagtrainingen en SpiegelWeb-opleidingen later, wordt het SpiegelWeb door twee SpiegelWeb-Coaches uitgevoerd. Beiden faciliteren de innovatieve reflectietool met een inspirerende intentie. Zij staan met kennis, kunde en passie in ieder klasklokaal en menig bedrijf, voor studenten van ieder niveau, docenten uit het MBO/HBO/WO, Young Professionals, managers, onderwijs-innovatoren, ambtenaren etc.

 

Het SpiegelWeb is relevant in iedere omgeving waar men de reflectievaardigheid beoefent en waar reflectie belangrijk is.

De SpiegelWeb-Coaches

Tom de Vreugd

Tijdens mijn periode als allround politiemedewerker alsook in mijn opleiding tot Toegepast Psycholoog diende ik altijd reflectieverslagen te moeten schrijven. In het begin ging dat prima, maar al snel merkte ik dat de aangeboden reflectie-methodieken niet voor mij waren weggelegd. Ik praatte beoordelaars naar de mond, werd enorm goed in verbaliseren, maar raakte niet de kern die reflectie kan raken. Ik kon mezelf niet de eerlijke spiegel voorhouden die reflectie verdient. Ik deed het niet écht voor mezelf. Dit waarnemende besloot ik om een eigen methode te zoeken, te ontwikkelen. Om eerlijk en kritisch naar mezelf te kunnen kijken. Mensen die mij persoonlijk kennen weten dat ik iemand ben die graag nadenkt over levensvragen. Eigenlijk al zo lang ik me kan herinneren.

 

In de afgelopen jaren ontwikkelde ik een structuur die voor mij werkte, maar die voor anderen weinig inzichtelijk was. Het ‘groene boekje’. In die tijd begon het idee door mijn hoofd te spoken om ook anderen te helpen met mijn methode, mijn structuur. Ik keek om me heen en zag dat vele studenten reflectiedwang en –moeheid ervaarden. Ik bedacht me, misschien kon ik hen ondersteunen met dat wat ik had ‘gevonden’? Dit gevoel werd groter en groter. Tot de ontwikkeling in 2014/2015 concrete vormen aannam; de geboorte van het SpiegelWeb! In die periode ontwikkelde ik een enorme interesse voor het onderwijs. Ik bestudeerde onderwijsinnovatie, las literatuur, bezocht scholen in binnen en buitenland en sprak vernieuwende docenten. Die interesse is nooit meer afgenomen en heeft zijn invloed op (de totstandkoming van) het SpiegelWeb. Voor mij is onderwijs juist het samen leren en ook het samen reflecteren.

 

Met het SpiegelWeb wil ik een bijdrage leveren aan het verspreiden van de inktvlek van (intrinsiek) waardevolle reflectie. Reflectie is een essentiële spil in welk leren dan ook, maar het is niet op te leggen of te verplichten. Het is alleen te faciliteren, zodat mensen zelf op zoek willen gaan naar een methode die bij hen persoonlijk past. Daar zet ik me al jaren voor in en met succes.

Larissa Prevoo

Ik zie mezelf als avonturier en ondernemer in de breedste zin van het woord. Het is mijn drive om mensen te motiveren en inspireren. Door het SpiegelWeb leerde ik stil te staan en dieper te kijken naar wie ik nu ben, in plaats van te zoeken naar wie ik wilde zijn.

 

Een kleine sprong in mijn verleden. Na een aantal jaar als docent in het Voortgezet Speciaal Onderwijs stapte ik op de fiets naar Australië. Een droom kwam uit. Ik mocht tijdens de reis kennis maken met mezelf, reflectie, vooroordelen, gastvrijheid, doorzettingsvermogen, diepe dalen en hoge pieken. Ik zag vooral mensen die enorm gelukkig waren in hetgeen ze doen, bezitten en kreeg vele inzichten die te uitgebreidt zijn om hier te noemen. Na deze reis ging ik Culturele Antropologie studeren; het begrijpen van mensen in hun doen en handelen, bekeken vanuit een holistisch perspectief. Ik leerde niet alleen meer begrip te krijgen in de beweegredenen van anderen, maar ging mezelf ook beter begrijpen.

 

In de zoektocht naar mezelf kwam het Spiegelweb op mijn pad. Het bood mij op het juiste moment de diepgaande reflectie die ik nodig had. Ik werd geraakt. Het visualiseren van mijn gedachten zorgde voor een stroom aan nieuwe inzichten en al reflecterend kwam ik achter mijn patronen en escapes. Het had impact en nu vind ik het belangrijk om betere keuzes te maken. Bovendien werk te doen dat bij mij past! Ik ontwikkelde me afgelopen jaren in coachingsvormen, mindfulness, zelfcompassie en werk als coach en trainer bij Breekjaar, Soulrock en het SpiegelWeb.

 

Als avonturier weet ik als geen ander hoe het is om buiten je comfortzone te gaan. Reflectie is spannend en daar heb je lef voor nodig. Ik zet me in om samen met de deelnemers onze comfortzone wat op te rekken, om gezamenlijk te groeien zonder de vertrouwelijkheid te verliezen. Vaak zijn we zoekende naar wie we nu echt zijn. Een zoektocht die ik zelf heb mogen ervaren en waar ik je middels het SpiegelWeb graag in ondersteun.

 

Ook meer weten over het SpiegelWeb? Neem gerust contact op met Larissa via larissa@hetspiegelweb.nl